Seitai

seitai

 

El Seitai és probablement la més desconeguda de totes les disciplines però no per això menys interessant i valiosa, al contrari. És una cultura vida-salut japonesa basada en l'observació i comprensió de la naturalesa humana, la seva manifestació espontània i com aquesta es bloqueja a l'acumular tensió, causa principal de transtorns tant físics com psíquics. La vida és moviment, i és en això en el que es basa el Seitai, una pràctica que deixa que el cos es mogui de forma espontània per equilibrar-se per sí mateix.

El fundador del Seitai va ser el japonés Haruchika Noguchi (1911-1976), metge de professió i practicant de la medicina tradicional japonesa fins pasada la Segona Guerra Mundial, quan va començar a convertir-se en especialista del cos i la ment, atenent a milers de persones incluida la Familia Imperial de Japó. El seu gran descobriment va ser que l'existència s'organitza inteligentment a través d'un vaivé permanent entre la tensió i la relaxació. Les pràctiques basades en aquesta idea permeten recuperar l'ordre i l'equilibri natural a través del moviment que sorgeix de forma espontània en el nostre cos.

 

seitai

 

Aquest moviment espontani (el mateix que ens ha fet nèixer, crèixer i que ens manté vius) s'anomena Osei i comprèn les oseis més i menys, els 5 moviments vitals (vertical, frontal, lateral, rotatori i central) i que són les 5 formes fonamentals de manifestació de la vida. Aquests 5 moviments neixen de la CVP (crani-vértebres-pelvis) que és el conjunt del cap i el tronc.

En les sencilles pràctiques de l'activitat cultural Seitai, el KATSUGEN UNDO, el YUKI i el GYOKI, prestem una atenció directa al nostre moviment espontani i ens ajuden a resoldre la nostre particular Tensió Parcial Excesiva, que és l'estancament intern de la vitalitat que s'ha acumulat al nostre interior. Aquestes pràctiques ens permeten recuperar la coordinació natural de les diverses activitats cel.lulars del nostre organisme i l'associació natural entre el conscient i el no conscient.

 

  • KATSUGEN UNDO: Moviment (undo) que és orígen (guen) de la vitalitat (Katsu). Constisteix en prestar atenció al moviment espontani de la nostra CVP i es practica en base a "no saber res"

 

  • YUKI: Una altre sencilla pràctica de la Cultura Seitai dirigint la nostra atenció a les mans, col.locant-les a la part del cos requerida.

 

  • GYOKI: És el mètode respiratori tradicional a la China i el Japó i fonamental en la pràctica de les Arts Marcials. En la Cultura Seitai es practica el Gyoki esencial que és, básicament, posar l'atenció al vaivé respiratori automàtic entre el baix ventre i el pit.